معیارهای رتبه‌بندی گوکل

ساخت وبلاگ

هنگامی که در پی جستجوی واژه،‌ تصویر، فیلم و یا پاسخ هر سؤالی در فضای مجازی هستیم، اولین تصویری که به ذهن متبادر می شود صفحة اول وبگاه جستجوی گوگل است. این تصویر آن‌قدر در ذهن برجسته شده است که برخی به جای استفاده از عبارت جستجو کردن، از واژة گوگل کردن استفاده می‌کنند. گوگل ابتدا به‌عنوان پروژة تحقیقاتی در سال 1996 توسط لری پیج و سرگئی برین، دانشجویان دکتری دانشگاه استتفورد آغاز شد. آنها بر این فرض بودند که موتور جستجویی که روابط بین وبگاه‌‌ها را تحلیل می‌کند، نتایج بهتری از روش‌های موجود که اساساً نتایج را با توجه به تعداد کلمات و عبارات جستجو‌شدة موجود در صفحة مورد نظر پیدا می‌کند، به دست می‌دهد. رسالت گوگل سازمان‌ دادن به دنیای اطلاعات و به‌صورت جهانی، قابل دسترس و مفید کردن آن است. گوگل به‌مثابه یکی از بهترین، ساده‌ترین و مؤثرترین موتورهای جستجوی تأثیر فوق‌العاده‌ای بر بازیابی و دسترسی به اطلاعات دارد (عاملی، 1389). اما یکی از سؤالاتی ذهن من را به خود مشغول کرده بود این بود که هنگام جستجوی یک واژه در گوگل، موتور جستجوی آن بر چه اساسی به اطلاعات اولویت می‌دهد و بر چه اساسی آنها را در صفحة اول مرتب می‌کند. گوگل برای جستجوی یک واژه بر اساس سامانه‌ای الگوریتم جستجوگر بسیار قدرتمند (همان) خود عمل می‌کند. اما این الگوریتم جستجوگر نیز در انتخاب مطالب و صفحات خود معیارهایی را مدنظر دارد. برایان دین[1] از وبگاه بک‌لینکو[2] پس از مطالعه یک میلیون نتیجة جستجو در گوگل، به تعدادی از عواملی که الگوریتم گوگل براساس آن صفحات را رتبه‌بندی  و در صفحة اول جستجو خود برای کاربر مهیا می‌کند، اشاره کرده‌ است که در این پست به آنها می‌پردازیم:

1)       تعداد دامنه‌های اینترنتی که به یک صفحه پیوند می‌دهند، رتبه یک صفحة اینترنتی را بالا می‌برند  و در نتایج جستجو در اولین صفحة گوگل نمایش داده می‌شوند. در واقع این نکته مهم‌ترین عامل در بین عوامل دیگر است. در این معنا بهتر است ده بار از ده سایت مختلف به صفحة شما ارجاع داده شود تا اینکه ده بار از یک صفحه. در واقع تنوع دامنه‌ها نکتة اساسی است. در واقع گوگل به دنبال این است که ببیند چه تعداد وبگاه به شما ارجاع می‌دهند.

2)       قدرت و مرجعیت و اعتبار دامنه‌ای که یک صفحه در آن واقع شده است، عامل دومی است که رتبه‌بندی صفحة شما را در جستجوی گوگل بالا می‌برد. در واقع قدرت وبگاه و دامنه بسیار مهم‌تر از قدرت صفحة شماست.

 

3)       انتشار مطالبی جامع و عمیق در مورد موضوع محتوا، رتبه‌بندی صفحه را در گوگل افزایش می‌دهد. در ابتدا  گوگل  موضوع صفحات اینترنتی را با نگاه صرف به کلیدواژه‌های موجود در آن صفحه تعیین می‌کرد. اما امروزه به لطف الگوریتم هامینگبرد[3]،  گوگل موضوع هر صفحه را مشخص می‌کند و طبق آن صفحات را رتبه‌بندی می کند. هامینگبرد یک الگوریتم جستجو است که فقط به کلیدواژه‌ها توجه نمی‌کند، بلکه علاوه بر مترادف‌ها به بافت موضوع و جستجو و در واقع به نیت جستجوگر نیز توجه دارد و بدین ترتیب نتایج مربوط بسیار بیشتری را در اختیار کاربر قرار می‌دهد.    

4)       احتمال اینکه محتوای بلندتر، در مقایسه با محتوای کوتاه‌تر رتیه بالاتری کسب کند بیشتر است. گوگل برای صفحاتی که محتوای بلندتری داشته باشند، بیشتر رتیه می‌دهد. این حقیقت شاید با این موضوع ارتباط داشته باشد که محتوای بلندتر سهم اجتماعی بسیار بیشتری ایفا می‌کند. شاید نیز الگوریتم گوگل به مطالب بلندتر بیشتر اهمیت می‌دهند.

5)       HTTPS در رتبه‌بندی گوگل در مقایسه با HTTP در مکان بالاتری قرار دارند. چنانکه خود گوگل نیز از تمام مدیران وبگاه‌ها درخواست کرده  است که به HTTPS نقل مکان کنند. البته گویا این نقل مکان با سختی‌های نیز همراه است.

6)       URLهای کوتاه‌تر در مقایسه با URL‌های بلند، در رتبه‌بندی گوگل در مکان بالاتری قرار می‌گیرند. دلیل این است که گوگل URL‌های کوتاه‌تر را بهتر از انواع بلندتر تشخیص می‌دهد. دوم اینکه URL بلندتر در نظر گوگل بدین معنی است که این نشانی از صفحة اصلی دورتر است و نیاز به چندین کلیک دارد.

7)       محتوایی که حداقل یک تصویر داشته باشد بهتر از محتوایی است که اصلاً تصویری نداشته باشد. اما تصاویر بسیار زیاد نیز بدین معنی نیست که رتبه‌بندی  شما بالاتر رود.

8)       صفحاتی که با سرعت بالاتری بارگذاری می‌شوند در مقایسه با صفحات کندتر رتبة بهتری در رتبه‌بندی گوگل کسب می‌کنند و احتمال اینکه در صفحة اول دیده شوند بیشتر است.

9)       هرچه یک وبگاه معتبرتر به شما لینک بدهد، رتبة شما در گوگل بالاتر می‌رود. این نکته بدین معنی است که لینک یک وبگاه معتبر بهتر از صد لینک ویگاه‌های ضعیف است. به‌علاوه این موضوع دال بر این است کیفیت پیوندهای ارجاع‌دهنده به صفحة شما به اندازة تعداد و کمیت پیوندها اهمیت دارد.

با توجه به عوامل تأثیرگذار فوق که جزو مهم‌ترین عوامل در بالا رفتن رتبه‌بندی صفحات در نظام الگوریتمی گوگل ذکر شده‌اند، توضیح این نکته ضروری است که مدیران وبگاه‌‌ها باید تمامی این موارد را مدنظر داشته باشند تا بتوانند رتبه‌بندی وبگاه‌‌ها خود را در جستجوی گوگلی افزایش دهند.

موضوع دیگری که مطرح است، این است که آیا گوگل در رتبه‌بندی صفحات، همیشه معیارهای عینی را در الگوریتم خود لحاظ می‌کند یا اینکه برخلاف ادعای عینیت ملاحظات دیگری نیز همچون مسائل سیاسی و دیپلماتیک در این خصوص ملاک قرار می‌گیرد. آیا ممکن است در پشت پردة این معیارهای ریاضی‌وار، تصمیم‌گیر‌ی‌های دیگری نیز نقش داشته باشند. این موضوع به بحث پیچیده‌‌ای نیاز دارد. اما برای تعمق بیشتر در خصوص این موضوع، خوانندگان را به مطالعة کتاب "مطالعات انتقادی استعمار مجازی آمریکا: قدرت نرم و امپراتوری‌‌های مجازی" تألبف سیدسعیدرضا عاملی تشویق می‌کنم.      

 

منابع:

سیدسعیدرضا عاملی (1389)، مطالعات انتقادی استعمار مجازی آمریکا: قدرت نرم و امپراتوری‌‌های مجازی، تهران: انتشارات امیرکبیر

http://backlinko.com/search-engine-ranking



[1] Brian Dean

[2] Backlinko

[3] Hummnigbird

مطالعات فرهنگ مجازی...
ما را در سایت مطالعات فرهنگ مجازی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 0tatarcystudiesa بازدید : 260 تاريخ : شنبه 29 آبان 1395 ساعت: 8:29